Dünya tarih boyunca birçok medeniyete sahne oldu, bu medeniyetler belli bir süre sonunda dilleriyle birlikte yok oldular. Dünya üzerinde şu an yaklaşık 7000 Dil bulunmaktadır. Kullanılan dillerin yarısı bu yüz yılda yok olacaktır.
Her yıl 10 dilin yok olduğunu bildiren UNESCO raporlarına göre 7000 dil’ in bir kısmının 100 yıl içinde yok olacağı varsayımından yola çıkarak, geriye İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Çince, Malayca ve Endonezya’ca gibi 6 ya da 7 dilin kalacağı tahmin edilmektedir.
Bugün, dünyada İngilizce ve Çince en çok kullanılan dillerdir. İngilizce sahip olduğu potansiyelin etkisiyle, günümüzde “global iletişim dili” konumunu kazanmıştır. Çince konuşan sayısı ile Dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturur. İspanyolca 330 milyon, Hintçe 180, Portekizce 170, Hintçe 180, Rusça 170 ve Japonca 125 konuşanıyla sınırlı kalmıştır.
Günümüzde birçok dil yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dillerin yok olma sebepleri arasında nesilden nesile aktarılmamasında başlayıp, ekonomik sosyal küreselleşmeye kadar birçok sebep bulunmaktadır.
Dilbilimciler, dillerin kaybolmasıyla dünyadaki kültürel zenginliklerin kaybolacağı bilincindedirler. Tehlike altındaki dilleri araştırıp gerekli belgelendirme çalışmaları yaparak konuda önemli katkılarda bulunabilirler. Tehlike altındaki dilleri konuşan topluluklar, dillerinin kaybolmasına izin vermediği sürece, dilbilimciler söz konusu dilin yeniden kodlama ve yazımını yapabilirler.